Novosti

25.03.2021

Kia će graditi novu tvornicu za izradu sustava gorivih ćelija

Kia već od 1997. godine razvija vozila na gorive ćelije
Komercijalno predstavljanje modela Kia Sportage FCEV i Sorento FCEV predviđeno već 2022. godine

Iz Kije, koja je dio automobilske grupacije Hyundai Motor Group (u nastavku Grupacija), nedavno su izvijestili da su u kineskom gradu Guangzhou položili kamen temeljac za tvornicu HTWO koja je njihova prva tvornica izvan Južne Koreje namijenjena izradi sustava gorivih ćelija.

Investicija Grupacije za vodeću ulogu na području vodikove industrije
Investicija svrstava Grupaciju među globalne lidere na području vodika, posebice je dobrodošla u Kini, gdje se vrlo brzo razvija industrija vodika. Predsjednik Kia Corporation Euisun Chung rekao je: “Grupacija će aktivno razvijat inovacije na području ekološki prihvatljivije mobilnosti, prije svega zahvaljujući svojim strateškim partnerstvima, vrhunskoj tehnologiji, svojim mogućnostima na području vodika, kao i s njima povezanim znanjem.”

Tvornica u Guangzhou-u namijenjena je razvoju vodikove tehnologije
Grupacija je predana gradnji proizvodnog i prodajnog čvorišta ‘HTWO Guangzhou,’ čije ime je u skladu s podbrendom sustava gorivih ćelija. HTWO je izvedenica iz ‘H2’, molekule vodika, i ujedno predstavlja engleske riječi ‘Hydrogen’ (vodik) i ‘Humanity’ (čovječanstvo), glavne stupove poslovanja Grupacije na području gorivih ćelija.

Završetak izgradnje HTWO Guangzhou u drugoj polovici 2022. godine
HTWO Guangzhou će graditi u distriktu Guangzhou, dijelu kineske provincije Guangdong. Na području velikom čak 20,7 hektara, u drugoj polovici 2022. godine završiti će izgradnju tvornice, pored koje će biti i centar za inovacije.

HTWO Guangzhou s godišnjom proizvodnjom 6.500 sustava gorivih ćelija, uz postupno povećanje kapaciteta u skladu s potražnjom na kineskom tržištu
Planirana je godišnja proizvodnja 6.500 jedinica, dok je cilj postupno povećanje proizvodnih kapaciteta u skladu s potražnjom na kineskom tržištu i s obzirom na tamošnja vladina usmjerenja. Grupacija namjerava postati vodeća u postizanju ugljične neutralnosti zahvaljujući povećanju proizvodnje vrhunskih sustava vodikovih gorivih ćelija koji će služiti kao izvor energije u različitim industrijama.

 

Izgradnja održivog vodikovog društva
2018. godine Grupacija je najavila da će do 2030. godine povećat svoje ukupne godišnje proizvodne kapacitete na 700.000 sustava vodikovih gorivih ćelija, što je dio srednjoročnog i dugoročnog plana za vodikovu tehnologiju ‘Fuel Cell Vision 2030’. Pomoću strateških partnerstava s tvrtkama s područja vodika, energije i logistike, Grupacija namjerava proširiti svoje poslovanje na području gorivih ćelija, s naglaskom na razvoju vodikovog društva i izgradnji temelja podbrenda HTWO, gdje će se fokusirat na glavna tržišta — Južnu Koreju, Europu, Kinu i SAD.

Kia već od 1997. godine razvija vozila na gorive ćelije
Kijin razvoj vozila na gorive ćelije, za koje je izvršni direktor Kijine europske centrale Emilio Herrera rekao da su »sljedeća velika stvar«, traje od 1997. godine. 2004. godine predstavljen je Sportage FCEV, a 2008. veliki sportski terenac Borrego FCEV.

Prvo komercijalno predstavljanje modela Kia Sportage FCEV i Sorento FCEV predviđeno je već 2022. godine.

 

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više